Over

Opgeleid in een omgeving van voornamelijk klassieke muziek, combineert Sarah Lynn nu graag bredere vormen van musiceren en programmeren. Haar interesses liggen bij klassieke muziek, folk, improvisatie, kleinschalige concerten, orkestspel, natuur en experiment. In het musiceren zoekt ze streeft ze naar spontaniteit, authenticiteit en contact met de luisteraar. Vaste ensembles zijn Duo Ludens (viool/piano) en het Lumen Folk Trio (viool/gitaar/contrabas). 

Volledige biografie

Sarah Lynn Huizing (1995) wordt gezien als een veelzijdige violiste met een brede interesse. Ze groeide op in Hengelo (Ov.) en Zutphen, alwaar ze haar eerste lessen volgde bij Tina Nijman en Petra Westra. In 2021 studeerde ze af van het Utrechts conservatorium, waar ze les had van Chris Duindam. De laatste twee jaren volgde ze, naast het klassieke programma ook improvisatie-lessen bij Tim Kliphuis. Masterclasses en andere (kamermuziek-)coaching volgde ze bij Carla Leurs, Richard Wolfe, Gregor Sigl (Jerusalem Quartet), Sebastian Koloski (Utrecht String Quartet), Lis Perry, Benzion Shamir, Jan Bjoranger en Andrej Bielow. Ze nam deel aan verschillende internationale masterclasses en festivals, waaronder het Virtuoso Belcanto festival (It.) en het Francigena International Arts Festival (It.), IN DOORS Chamber Music Festival (NL), het Festival Internationale de Musique Universitaire (Fr.), het International Youth Music Festival (Bratislava), het Summa Cum Laude International Youth Festival (Wenen) en  en het Cugnon International Chamber Music Festival (NL). Ze won prijzen en vermeldingen op het Jeugd Muziek Concours Overijssel en het Prinses Christina Concours. Naar aanleiding van haar Bachelor-examenconcert werd ze in 2018 genomineerd voor de Emir Steyenbergprijs, een prijs die elk jaar op het conservatorium van Utrecht wordt uitgereikt onder violisten, cellisten en pianisten. Na een spannende finale kreeg ze de eerste prijs.

Al van jongs af aan is Sarah Lynn veel op het podium te vinden. Als concertmeester deed ze ervaring op in het Arcato ensemble, en later in het Nederlands Symfonie Project, het Nederlands Studenten Kamerorkest, Utrecht Conservatory Strings, het Noordpoolorkest en verschillende professionele projectorkesten. Als remplaçant speelde ze onder andere bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Radio Philharmonisch Orkest, het Balletorkest (Nationale Ballet Amsterdam) en het PHION.  Ook speelt ze met enige regelmaat lichte muziek en live filmmuziek in het Noordpool Orkest, zoals in 2019 op het North Sea Jazz festival en in 2023 met Kamerata Zuid op het Best Kept Secret Festival. Als solist speelde ze met onder meer het Arcato ensemble, het Cugnon ensemble en the Utrecht Conservatory Strings. Tijdens haar conservatorium-studie vormde ze verschillende kamermuziekensembles, waarmee ze onder meer in de Hertz zaal van Tivoli, in de Kleine Zaal van het Concertgebouw en tijdens het Zondagochtendconcert van Radio 4 vanuit de Spiegelzaal speelde.

Eind 2022 ontstond het idee om een duo te vormen met pianist David de Best. Sinds 2023 speelt ze in het Lumen Folk Trio met een bezetting van viool, gitaar en contrabas. 

De viool die ze bespeelt is een anonieme viool, waarschijnlijk uit Oost Europa. Haar strijkstok (François Lotte) is aangekocht met behulp van een bijdrage van de Stichting Eigen Muziekinstrument.

Als vrijwilliger is Sarah Lynn actief als muziekprogrammeur bij het huis voor moderne kunst 'Dat Bolwerck' te Zutphen en bij verschillende jaarlijkse muziekfestivals. In het jaar 2024 volgt ze de post-master Curatorial Practices in Music aan het ArtEZ Conservatorium, om zich te verdiepen in curatorschap/programmeren. 

Foto's

© Nyré Tiessen / Dat Bolwerck
onbekend / het turfhoes